Mit is takar az a fogalom, hogy fúziós konyha? Most megismerkedhetsz a típusaival és rejtélyeivel!
Maga a fúziós konyha kifejezés és szóhasználat viszonylag új keletű, de kialakulásáról ez nem mondható el, ugyanis több száz évre nyúlik vissza. A fúzió szó jelentése egyesülés, a fúziós konyha szókapcsolat pedig annyit tesz, hogy eltérő földrajzi területekről származó konyhai tradíciókat ötvöznek egy azon ételben.
Ez nem azt jelenti, hogy bármit össze lehet dobálni, amit találunk. Sőt, a fúziós főzéshez hatalmas szakértelem és tudás szükséges. A megfelelő érzék és konyhaművészetek-béli jártasság szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy igazi gasztronómiai élményt tudjunk okozni.
A fúziós konyhának általában három típusát különböztetik meg:
https://vendeglatoprogram.com/blog
Lehet, hogy nem is gondolnánk, de az Európában fogyasztott ételek számottevő része más-más kontinensről származik. Néhány egyszerű, mindennapokban előforduló példákkal élve ide soroljuk a burgonyát, paradicsomot, teát, kávét, bazsalikomot. Minek köszönhető ez a színes étel kavalkád? Inkább kiknek: a felfedezőknek, vándoroknak, hadvezéreknek.
Nem kell messzire mennünk, ha a szakácsművészet ezen kulináris műfaját szeretnénk kipróbálni. Az egyre népszerűbb főzési stílus hazánkban is elterjedt és jó néhány kiemelkedő séffel, illetve étteremmel büszkélkedhetünk. A médiában is közismert Michelin-csillagos séfjeink Sárközi Ákos és Rácz Jenő már számos alkalommal megmutatták mérhetetlen nagy szakértelmüket a fúziós konyha területén is.
Van, aki szerint a főzés maga a művészet, az alkotás, az önkifejezés. Milyen igaza van!